EATING BEHAVIOUR IN ROTATING NURSING INTERNS

Main Article Content

Darwin Javier Ramos Cevallos
Diana Nancy Martínez-García

Abstract

Introduction: Nursing students, upon beginning their rotating internship in different health homes, face a world of work and academics, challenging challenges to achieve healthy eating. Objective: Determine the eating behavior in rotating nursing interns at the Technical University of Ambato. Methods: The study was carried out in a quantitative, cross-sectional approach, with a population of 173 rotating nursing interns, resulting in a census sample. A survey called “Eating Behavior Questionnaire” was applied, focused on food selection, preference, preparation, frequency of consumption, beliefs and barriers to change. Results: Among the predominant preferences were meat and chicken 61.27%, usually prepared fried 34.68%, selected based on its flavor 40.46% and its price 24.28%, because more than 50% of the participants eat 3 to 6 times a week outside the home, reflecting a lack of interest in 45.09% in terms of chewing more than 25 times the bolus, despite the intentions of taking care of their diet and exercising. 38.73%. Conclusions: The eating behavior of rotating nursing interns is unhealthy, given that they prefer foods for their flavor and way of preparation, but not for their nutritional content, avoiding vegetables. They show little interest in reading nutritional labels, however, they state that they want to improve their eating habits.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Ramos Cevallos, D. J., & Martínez-García, D. N. (2024). EATING BEHAVIOUR IN ROTATING NURSING INTERNS. Enfermería Investiga, 9(1), 54–65. https://doi.org/10.31243/ei.uta.v9i1.2287.2024
Section
Artículo original

References

Hun Nelson, Urzúa Alfonso. Comportamiento alimentario en inmigrantes, aportes desde la evidencia. Rev. chil. nutr. 2019; 46 (2): 190-196. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182019000200190.

Reyes Narváez Silvia, Canto María Oyola. Conocimientos sobre alimentación saludable en estudiantes de una universidad pública. Rev. chil. nutr. 2020; 47 (1): 67-72. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000100067.

Ribes-Iñesta E. Conducta alimentaria. JBF. 2021; 1 (1):3-.8 Disponible en: http://www.jbf.cusur.udg.mx/index.php/JBF/article/view/4

Ponce Torres Christian, Turpo Espinoza Kenny, Salazar Pérez Cesar, Viteri-Condori Luigui, Carhuancho Aguilar Jose, Taype Rondan Álvaro. Trastornos de la conducta alimentaria en estudiantes de medicina de una universidad de Perú. Rev Cubana Salud Pública. 2017; 43 (4). Disponible en: http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662017000400006&lng=es.

Bastías Arriagada Elizabeth Magdalena, Stiepovich Bertoni Jasna. Una revisión de los estilos de vida de estudiantes universitarios iberoamericanos. Cienc. enferm. 2014; 20 (2): 93-101. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-95532014000200010.

Ramón Arbués Enrique, Martínez Abadía Blanca, Granada López José Manuel, Echániz Serrano Emmanuel, Pellicer García Begoña, Juárez Vela Raúl et al. Conducta alimentaria y su relación con el estrés, la ansiedad, la depresión y el insomnio en estudiantes universitarios. Nutr. Hosp. 2019; 36 (6): 1339-1345. DOI: https://dx.doi.org/10.20960/nh.02641.

Dávila Sotelo, Elisa Lizbeth y Hinojosa Amaya, Leonor Guadalupe y Quiroga Pérez, Paloma Monserrath. Comportamiento alimentario y evaluación nutricional en el personal de salud en una unidad de pediatría. Especialidad tesis en Pediatría, Universidad Autónoma de Nuevo León. Repositorio Académico Digital Universidad Autónoma de Nuevo León. 2021. Disponible en: http://eprints.uanl.mx/21637/.

Díaz Muñoz Gustavo Alfonso, Pérez Hoyos Angie Katherine, cala Liberato Diana Paola, Rentería Lina María Mosquera, Quiñones Sánchez María Camila. Diferencia de los niveles de actividad física, sedentarismo y hábitos alimentarios entre universitarios de diferentes programas de la salud de una universidad privada en Bogotá, Colombia. Rev Esp Nutr Hum Diet. 2021; 25 (1): 8-17. DOI: https://dx.doi.org/10.14306/renhyd.25.1.1007.

Reyes Narváez Silvia, Canto María Oyola. Conocimientos sobre alimentación saludable en estudiantes de una universidad pública. Rev. chil. nutr. 2020; 47 (1): 67-72. DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0717-75182020000100067.

Babativa Novoa, C. Investigación cuantitativa. Bogotá: Fundación Universitaria del Área Andina, 2017. Disponible en: https://digitk.areandina.edu.co/handle/areandina/3544

Manterola C, Quiroz G, Salazar P, García N. Metodología de los tipos y diseños de estudio más frecuentemente utilizados en investigación clínica. Revista Médica Clínica Las Condes. 2019; 30 (1): 36-49. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rmclc.2018.11.005.

Guevara Alban GP, Verdesoto Arguello AE, Castro Molina NE. Metodologías de investigación educativa (descriptivas, experimentales, participativas, y de investigación-acción). RECIMUNDO. 2020; 4 (3): 163-7. Disponible en: https://recimundo.com/index.php/es/article/view/860

Arias J, Covinos M. Diseño y metodología de la investigación. Repositorio CONCYTEC. 2021. Disponible en: http://hdl.handle.net/20.500.12390/2260.

Márquez-Sandoval Yolanda Fabiola, Salazar-Ruiz Erika Nohemi, Macedo-Ojeda Gabriela, Altamirano-Martínez Martha Betzaida, Bernal-Orozco María Fernanda, Salas-Salvadó Jordi et al. Diseño y validación de un cuestionario para evaluar el comportamiento alimentario en estudiantes mexicanos del área de la salud. Nutr. Hosp. 2014; 30 (1): 153-164. DOI: https://dx.doi.org/10.3305/nh.2014.30.1.7451.

Flores-Pérez J, Monroy-Santoyo S, Ruíz-García M, González-Zamora JF, Niembro-Zúñiga AM, Greenawalt-Rodríguez SR et al. El consentimiento informado en la investigación pediátrica. Acta Pediatr Mex. 017; 38 (2): 125-127. DOI: http://dx.doi.org/10.18233/APM38No2pp125-1271364

Torres A, Cisneros J & Guzmán G. Comportamiento alimentario: Revisión conceptual. Boletín Científico de la Escuela Superior Atotonilco de Tula. Publicación semestral, 2022; 9, (17): 38-44. Disponible en: https://repository.uaeh.edu.mx/revistas/index.php/atotonilco/article/view/8154/8345

Tamayo Caballero Carlos, Alcocer R Helen, Choque S Laura, Chuquimia N Angel, Condori S Paola, Gutierrez F Isabel, et al. Factores y determinantes del consumo de comida chatarra en estudiantes de la facultad de medicina, enfermería, nutrición y tecnología médica, La Paz- Bolivia 2016. Cuad. - Hosp. Clín. 2016; 57 (3): 31-40. Disponible en: http://www.scielo.org.bo/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1652-67762016000300005&lng=es.

Navalón-Mira Alba, Fabregat-Cabrera María Elena. Sociodemografía de los hábitos alimentarios. Una investigación en jóvenes universitarios de Alicante. Index Enferm. 2022; 31 (3): 156-160. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1132-12962022000300004&lng=es.

Patricia Muñoz Villanueva; María Alarcón Araneda; Marcela Jarpa-Parra; Ismael Antonio Morales Ojeda. Hábito y calidad del desayuno; su efecto en el rendimiento académico de estudiantes de técnico de nivel superior en enfermería. Horizonte sanitario, 2020; 19, (3): 405-414. Universidad Juárez Autónoma de Tabasco, División Académica de Ciencias de la Salud. DOI: https://doi.org/10.19136/hs.a19n3.3706

Domínguez S, Cubillas M, Abril E, Román R. Creencias irracionales sobre los alimentos y las diferencias de género en estudiantes de una universidad pública. Revista de investigación y divulgación sobre los estudios de género. 2018; 23 (2): 199-220. Disponible en: http://ojs.ucol.mx/index.php/generos/article/view/975/910

Palomo, Carolina, Denman, Catalina A., Cornejo-Vucovich, Elsa C., Landeros-Flores, Perla Esmeralda, & Rodríguez-Ibarra, Silvia. Barreras y facilitadores para una alimentación saludable entre participantes de Meta Salud Diabetes en Sonora, México. Estudios sociales. Revista de alimentación contemporánea y desarrollo regional, 2022;

(59), e221220. DOI: https://doi.org/10.24836/es.v32i59.1220

Pérez-Rodrigo, Carmen; Gianzo Citores, Marta; Hervás Bárbara, Gotzone; Ruiz Litago, Fátima; Casis Sáenz, Luis; Aranceta-Bartrina, Javier. Cambios en los hábitos alimentarios durante el periodo de confinamiento por la pandemia COVID-19 en España. Rev. esp. nutr. Comunitaria. 2020; 26 (2): 101-111. En: DOI:10.14642/RENC.2020.26.2.5213. https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/ibc-191134

Serna Ortega MI, Obando Naspiran MP, Sánchez Acosta D, Pérez Sierra SI, Botero Bernal M. Características psicológicas, estilos de vida y hábitos alimentarios en estudiantes universitarios en Medellín, Colombia. RESPYN. 2022; 21 (2): 20-29. DOI: https://doi.org/10.29105/respyn21.2-3

Muñoz de Mier Gema, Lozano Estevan María del Carmen, Romero Magdalena Carlos Santiago, Pérez de Diego Javier, Veiga Herreros Pablo. Evaluación del consumo de alimentos de una población de estudiantes universitarios y su relación con el perfil académico. Nutr. Hosp. 2017; 34 (1): 134-143. DOI: https://dx.doi.org/10.20960/nh.989.

Tapia Mieles María Agustina, Rich Ruiz Manuel. El Entorno laboral y la nutrición del personal de enfermería en áreas hospitalarias. Vive Rev. Salud. 2021; 4 (11): 32-59. DOI: https://doi.org/10.33996/revistavive.v4i11.85.

Díaz V, Abascal E. Principales motivos por los que se come fuera del hogar. Revista Española de Sociología. 2018; 27 (2): 195-217. DOI: http://dx.doi.org/10.22325/fes/res.2018.38

Hernández Rangel AJ, Rivera Macías LG, López Ortiz MM. Indicadores antropométricos y consumo alimentario del personal de salud según su turno laboral, cronotipo y calidad del sueño. Rev Cienc Salud. 2021; 19 (2): 1-16. DOI: https://doi.org/10.12804/revistas.urosario.edu.co/revsalud/a.10293

Vásquez G. Comportamiento alimentario y su relación con el estado nutricional de los adultos jóvenes que realizan turnos rotativos de la carrera de enfermería de la Universidad Estatal de Milagro. Julio a diciembre 2022. Tesis de Maestría en Nutrición y Dietética con Mención en Nutrición Comunitaria. Disponible en: http://repositorio.unemi.edu.ec/xmlui/handle/123456789/6925

Sainz García Pedro, Ferrer Svoboda María Carmen, Sánchez Ruiz Emilia. Competencias culinarias y consumo de alimentos procesados o preparados en estudiantes universitarios de Barcelona. Rev. Esp. Salud Publica. 2016; 90: e40017. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1135-57272016000100417&lng=es.

Diaz-Sozoranga, Darwin Patricio; Heredia-León, Diego Andrés; Ávila-Mediavilla, Carlos Marcelo; Torres-Palchisaca, Zoila Guillermina. Comportamiento alimentario, actividad física e intención de práctica en estudiantes de bachillerato durante la pandemia. Revista Polo del Conocimiento, 2020; 5 (11): 147-162. DOI: https://doi.org/10.23857/pc.v5i11.1915.

Similar Articles

1 2 3 4 5 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.