Determination of the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses for human consumption in Sinaloa, Mexico.

Main Article Content

Héctor Reyes Tapia
Julio Montes Avila
Samuel Campista
Esteban Hernandez
Luz Isela Peinado

Abstract

Fresh cheese represents a staple food of great importance for some communities, as well as an income from its commercialization; however, in some cases, the way it is processed could represent a risk to human health. Therefore, the objective of this study was to determine the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses intended for human consumption in Sinaloa. A total of 15, 20, 10, and 15 cheese samples were taken from Mazatlán, Culiacán, Guasave, and Los Mochis in the state of Sinaloa, México, respectively. The microbiological analysis was performed based on the Official Mexican Standard NOM-210-SSA1-2014. In accordance with the standard, the content of Escherichia coli, Staphylococcus aureus and Salmonella spp. was estimated. Of the total samples analyzed, 97% showed Escherichia coli, 57% S. aureus, and 13% Salmonella spp., above the reference values. The presence of indicator microorganisms and pathogens represents a risk factor for acquiring foodborne diseases, and also makes evident the need to improve hygienic practices in the preparation and preservation of these products. 

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Reyes Tapia, H., Montes Avila, J. ., Campista, S., Hernandez, E., & Peinado, L. I. (2023). Determination of the sanitary quality of unpasteurized fresh cheeses for human consumption in Sinaloa, Mexico. Alimentos Ciencia E Ingeniería, 30(1), 27–37. https://doi.org/10.31243/aci.v30i1.1973
Section
AlimeAnalisis

References

Araújo, V. S., Pagliares, V. A., Queiroz, M. L. P., & Freitas-Almeida, A. C. (2002). Occurrence of Staphylococcus and enteropathogens in soft cheese commercialized in the city of Rio de Janeiro, Brazil. J Appl Microbiol, 92, 1172–1177. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2002.01656.x

Arguello, P., Lucero, O., Castillo, G., Escobar, S., Albuja, A., Gallegos, J., & Carrascal, A. (2015). Calidad microbiológica de los quesos artesanales elaborados en zonas rurales de Riobamba (Ecuador). Perspectiva, 16(18), 65-74.

Bachmann, H. P., & Spahr, U. (1995). The fate of potentially pathogenic bacteria in Swiss hard and semihard cheeses made from raw milk. Journal of Dairy Science, 78(3), 476-483. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(95)76657-7

Caballero-Torres, A., Carrera-Vara, J. A. & Legomin-Fernández, M. E. (1998). Evaluación de la vigilancia microbiológica de alimentos que se venden en las calles. Revista Cubana de Alimentación y Nutrición, 12(1), 7-10.

COFEPRIS, (2007). Comisión federal de Protección contra Riesgos Sanitarios (Cofepris). [En línea] Disponible en: http://www.cofepris.gob.mx

[Último acceso: Sabado Julio 2020].

Cristobal-Delgado, R. L. & Maurtua-Torres, D. J. (2003). Evaluación bacteriológica de quesos frescos artesanales comercializados en Lima, Perú, y la supuesta acción bactericida de Lactobacillus spp. Pan American Journal of Public Health, 14(3), 158-164.

Estrada, C. A. & Bernabé, R. A. (2019). Identificación de la calidad sanitaria de leche cruda y queso fresco en el municipio de Loma Bonita, Oaxaca, México. Temas de Ciencia y Tecnología, 23(68), 23 - 31.

Farkye, Y. (2002). Microbiology of soft cheeses. 3th Ed. ed. s.l.:In Robinson RK. https://doi.org/10.1002/0471723959.ch10

Flores, Y., Armenteros, M., Riverón, Y., Remón D. & Martínez A. (2020). Evaluación de la calidad higiénico-sanitaria de los quesos frescos artesanales de la provincia Mayabeque, Cuba. Revista de Salud Animal, 42(2), 1-6.

Franz, C. M., Muscholl-Silberhorn, A. B., Yousif, N. M., Vancanneyt M., Swings, J., & Holzapfel W. H. (2001). Incidence of virulence factors and antibiotic resistance among enterococci isolated from food. Applied and Environmental Microbiology, 67(9), 4385-4389. https://doi.org/10.1128/AEM.67.9.4385-4389.2001

González-Montiel, L. & Franco-Fernández, M. (2015). Perfil microbiológico del queso de aro consumido en la Cañada Oaxaqueña. Brazilian Journal of Food Technology, 18(3), 250-257. https://doi.org/10.1590/1981-6723.7514

González Flores, T. & Rojas Herrera R. A. (2005). Enfermedades transmitidas por alimentos y PCR: prevención y diagnóstico. Salud Pública de México, 47(5), 388-390.

Hammad, A. M., Hassan, H. A. & Shimamoto T. (2015). Prevalence, antibiotic resistance and viru-lence of Enterococcus spp. in Egyptian fresh raw milk cheese. Food Control, 50, 815-820. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2014.10.020

Hennekinne, J. A., De Buyser, M. L. & Dragacci, S. (2012). Staphylococcus aureus and its food poisoning toxins: characterization and outbreak investigation. FEMS Microbiology Reviews, 36(4), 815-836. https://doi.org/10.1111/j.1574-6976.2011.00311.x

Leyer, G. & Johnson, E. A. (1992). Acid adaptation promotes survival of Salmonella spp. in cheese. Applied and Environmental Microbiology, 58(6), 2075-2080. https://doi.org/10.1128/aem.58.6.2075-2080.1992

NOM-210-SSA1-2014. (2014) Productos y servicios. Métodos de prueba microbiológicos. Determinación de microorganismos indicadores. Determinación de microorganismos patógenos.

NOM-243-SSA1-2010. (2010) Productos y servicios. Leche, fórmula láctea, producto lácteo combi-nado y derivados lácteos. Disposiciones y especificaciones sanitarias. Métodos de prueba.

Ortiz-Hernández, M., Jiménez-Vera, R., Ara-Chan, S. C., González-Cortés, N., Alejo-Martínez, K., Perera-García, M. A. & Lozano-López, E. (2016). Calidad sanitaria del queso crema elaborado artesanalmente en Tenosique, Tabasco. Revista Iberoamericana de Ciencias. 3(2), 1-11.

Ostrek, J., Baumann-Popczyk, A. & Sadkowska-Todys, M. (2014). Foodborne infections and intoxications in Poland in 2012. Przeglad epidemiologiczny, 68(2), 227-234.

Perdomo, C., Gutiérrez, F., García, O., Acevedo, I., Bastidas, Z. & Kowalski, A. (2015). Caracterización fisicoquímica y bacteriológica de queso blanco artesanal en la parroquia Buría, estado Lara, Venezuela. Gaceta de Ciencias Veterinarias, 20(2), 35-44.

Philpot, W. & Nickerson, S. (2002). Ganando la lucha contra la mastitis. En: Land Technik GMBH Werner- habin-Strabe. USA y Wesfalia: Westfalia. Surge., pp. 154-172.

Reitsma, C. & Henning, D. (1996). Survival of enterohemorrhagic Escherichia coli O157:H7 during the manufacture and curing of cheddar cheese. Journal of Food Protection, 59(5), 460-464. https://doi.org/10.4315/0362-028X-59.5.460

Reséndiz, M. R., Hernández, Z. J., Ramírez, H. R. & Pérez, A. R. (2012). El queso fresco artesanal de la canasta básica y su calidad sanitaria en Tuzuapan, México. Actas Iberoamericanas de Conservación Animal. 2, 253-255.

SAGARPA, (2017). Panorama de la leche en México. [En línea]

Available at: http://infosiap.siap.gob.mx/opt/boletlech/B_leche_%20junio2017.pdf

[Último acceso: sabado diciembre 2020].

Sánchez-Valdés, J., Colín-Navarro, V., López-González, F., Avilés-Nova, F., Castelán-Ortega, O. & Estrada-Flores, J. (2016). Diagnóstico de la calidad sanitaria en las queserías artesanales del municipio de Zacazonapan, Estado de México. Salud Pública de México, 58(4), 461-467.

Soto-Beltrán, M., Gerba, C. P., Porto Fett, A., Luchansky J. B., & Chaidez, C. (2015). Prevalence and characterization of Listeria monocytogenes, Salmonella and Shiga toxin-producing Escherichia coli isolated from small Mexican retail markets of queso fresco. International Journal of Environmental Health Research, 25(2), 140-148. https://doi.org/10.1080/09603123.2014.915016

Vásquez, V., Salhuana, J. G., Jiménez, L. A. & Abanto-Ríos, L. M. (2018). Evaluación de la calidad bacteriológica de quesos frescos en Cajamarca. Ecología Aplicada, 17(1), 45-51. http://dx.doi.org/10.21704/rea.v17i1.1172

Yánez, E., Máttar, S. & Durango, A. (2008). Detection of Salmonella spp. by real time PCR and standard methods in cattle carcasses and public fast food outlets in Montería, Córdoba. Infectio, 12(4), 246-254.

Yesilmen, S., Vural, A., Erkan, M. E. & Yildirim, I. H. (2014). Prevalence and antimicrobial susceptibility of Arcobacter species in cow milk, water buffalo milk and fresh village cheese. International Journal of Food Microbiology, 188, 11-14. https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2014.07.006

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.