Aplicación de recubrimientos a base de almidones y clavo de olor en aguacate Hass, Ecuador

Main Article Content

Ronald Jimenez
Karla Cevallos
Jimena Taco

Abstract

The avocado (Persea americana Mill), Hass variety has great commercial export potential due to its nutritional properties, poor postharvest agricultural practices in Ecuador accelerate the deterioration and decrease in the quality of this fruit, therefore economic losses, for which the application of coatings based on cassava (Manihot esculenta), taro (Colocasia esculenta) and Chinese potato (Colocasia esculenta Schott) starches, with essential oil of cloves (Syzygium aromaticum), the latter provides an antimicrobial effect, with this , it is intended to reduce the deterioration of the fruit. The tests carried out on Hass avocados were: soluble solids, pH and titratable acidity, weight loss, color in the epidermis and microbiological control; the same ones that were stored for 14 days at a temperature of 27°C and 79% relative humidity in the city of Santo Domingo-Ecuador. As results, it was determined that the coatings based on cassava starch with 0.06% essential oil of cloves presented the best characteristics; soluble solids of 6.13°Brix, pH of 6.50, titratable acidity with 0.09%, weight loss 0.65%, epidermis color: Luminosity (L*), Chroma (C) and Hue (°h) decrease at As the days go by, indicating that the avocado has reached consumption maturity, the microbiological count indicates a slowdown in the growth of molds and yeasts; Regarding the treatments with taro starch and Chinese potato (Eddo), there were no significant differences between their treatments and interactions with a 95.0% confidence level. The application of antimicrobial edible coatings is recommended as an optional procedure, since they do not alter the physical-chemical characteristics of the avocado.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Jimenez, R., Cevallos, K., & Taco, J. (2024). Aplicación de recubrimientos a base de almidones y clavo de olor en aguacate Hass, Ecuador. Alimentos Ciencia E Ingeniería, 31(1), 14. https://doi.org/10.31243/aci.v31i1.2234
Section
Artículos de investigación

References

Astudillo, C., & Rodriguez, P. (2018). Parámetros fisicoquímicos Del Aguacate Persea Americana Mill. Cv. Hass (Lauraceae) Producido En Antioquia (Colombia) Para exportación. Ciencia Y Tecnología Agropecuaria, vol. 19, n.º 2, pp. 383-92, doi:10.21930/rcta.vol19_num2_art:694.

Barco, L.; Burbano, A.; Mosquera, S.; Villada, H. . (2011). Efecto del recubrimiento a base de almidón de yuca (Monihot esculenta Crantz) modificado sobre la maduración del tomate de mesa bajo condiciones ambientales. Rev. Lasallista de Investigación, 96-103.

Briones, V., & col. (2018). Análisis de las exportaciones del aguacate de la zona 5 y 8 del Ecuador hacia los mercados sustentables. Polo del Conocimiento, 273-299.

El Productor, P. d. (2020). Ecuador: Aguacate Hass puede generar más 300 millones de dólares por exportación. Obtenido de https://elproductor.com/2020/06/ecuador-aguacate-hass-puede-generar-mas-300-millones-de-dolares-por-exportacion/

Escobar, L. (2022). Ecuador exportó más de 600 toneladas de aguacate en 2021. EL UNIVERSO, págs. 11-12.

Gomez, E. (2017). Recubrimientos para frutas y hortalizas. Obtenido de https://www.deccopostharvest.com/website/wp-content/uploads/2017/11/recubrimientos_frutas_hortalizas.pdf

González Cuello, R., Pérez Mendoza, J., & Gelvez , O. (2017). Incremento en la vida útil post cosecha del aguacate utilizando recubrimientos. Rev. U.D.C.A Act. & Div. Cientifica, 101-110.

INEN. (2015). FRUTAS FRESCAS. AGUACATE. REQUISITOS. Obtenido de https://www.normalizacion.gob.ec/buzon/normas/nte-inen-1755-2.pdf

INIAP. (2015). Evaluación de exportación de aguacate. Obtenido de http://www.iniap.gob.ec/nsite/index.php?optioncom_content&viewarticle&id728:iniapevaluadistanciasdesiembraenelcultivodeaguacateconbuenosresultados&catid97&Itemid208,

Marquez y col. (2016). Cambios Físico-Quimicos del Aguacate (Persea americana Mill. cv. "Hass") en poscosecha para dos municipios de Antioquia. Temas Agrarios, 19(1), 32-47.

Marquez, Carlos; Yepes, Diana; Sanchez, Laura; Osorio, Jairo. (2016). Cambios Físico-Quimicos del Aguacate (Persea americana Mill. cv. "Hass") en poscosecha para dos municipios de Antioquia. Temas Agrarios, 19(1), 32-47.

Ordoñez Bolaños, D., & col. (2014). Efecto de recubrimiento de almidón de yuca modificado y aceite de tomillo aplicado al pimiento (Capsicum annuum). Scielo, Revista mexicana de ciencias agrícolas, 795-805.

Ordoñez Bolaños, D., Zuñiga Camacho, D., Hoyos Concha, J. L., Mosquera Sánchez, S. A., & Mosquera Sánchez, L. (2014). Efecto de recubrimiento de almidón de yuca modificado y aceite de tomillo aplicado al pimiento (Capsicum annuum). Scielo, Revista mexicana de ciencias agrícolas, 795-805.

Rodriguez , J., Escobedo, A., & Lugo, Y. (2017). Inocuidad en Aguacate. Centro de Investigación y Asistencia en Tecnología y Diseño del Estado de Jalisco A.C. (CIATEJ), 184-185.

Serna Rivera, L., & López Garcia, S. (2010). ACTUALIZACION DEL MANUAL DEL LABORATORIO DE ANALISIS DE ALIMENTOS DEL PROGRAMA DE TECNOLOGIA QUIMICA DE LA UNIVERSIDAD TECNOLOGICA DE PEREIRA. Pereira: UNIVERSIDAD TECNOLÓGICA DE PEREIRA .

Woolf , A., & col. (2004). Avocado sp. In: USDA. The Comercial Storage of Fruits, Vegetables and Florist and Nursery Stoccks. Agriculture Handbook Number 66. Obtenido de : http://www.ba.ars.usda.gov/hb66/034avocado.pdf

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.