EDIBLE LEPIDOPTERANS: PAST, PRESENT AND FUTURE

Main Article Content

Angélica María Hernández-Ramírez

Abstract

Many species of insects have used as traditional food by local peoples, mainly in the tropic region. In this study, the edible lepidopterans in Mexico were used as study case that exemplify progress and challenges to incorporate edible insects to large scale human nutrition. Although edible insects have gained increasing interest as alternative food source for the future, caution must be paid to some aspects related to management and conservation of it. The lack of a specific Regulation for edible insects emerges as a key element necessary for ensuring safe consumption and conservation of wildlife populations of insects.

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
Hernández-Ramírez, A. M. (2021). EDIBLE LEPIDOPTERANS: PAST, PRESENT AND FUTURE. Alimentos Ciencia E Ingeniería, 28(2), 34–44. https://doi.org/10.31243/aci.v28i2.1435 (Original work published May 9, 2022)
Section
Artículos de investigación

References

Akhtar, Y., y Isman, M.B. (2017). 10- Insects as an Alternative Protein Source. In Yada, R.Y. Proteins in food processing (pp. 263-288). Woodhead Publishing. Broom, R. (1938). The Pleistocene An-thropoid Apes of South Afri-ca. Nature, 142(1), 377-379. ht-tps://doi.org/10.1038/142377a0Cabrera, V.V. (2019). Menú de cinco tiempos a base de insectos comestibles de San An-drés Larráinzar. Tesis. Universidad de Ciencias y Artes de Chiapas. México.Conconi, J.R-E., y Moreno, J.M.P. (1988). The utilization of insects in the empirical medicine of ancient Mexicans. Jour-nal of Ethnobiology, 8(2), 195-202.Contreras, A.T.R., Vela, H.A.G., Santos, E.O., y Téllez, M.H. (2012). Patri-monio gastronómico y turismo como estrategias de desarrollo local en la cuenca alta del rio Lerma, Tolu-ca-México. Revista Rosa dos Ventos, 4(3), 397-415 https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=473547090009DOF, (1984). Ley General de Salud. Se-cretaría de Gobernación. Diario Oficial de la Federación. http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?co-digo=4652777&fecha=07/02/1984DOF, (1999). Reglamento de Control Sa-nitario de Productos y Servicios. Secretaría de Gobernación. Dia-rio Oficial de la Federación. http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?co-digo=4952317&fecha=09/08/1999DOF, (2004). Norma Oficial Mexicana NOM-194-SSA1-2004. Secreta-ría de Gobernación. Diario Ofi-cial de la Federación. https://www.dof.gob.mx/nota_detalle.php?co-digo=661587&fecha=18/09/2004DOF, (2005). NOM-213-SSA1-2002. Productos y servicios. Pro-ductos cárnicos procesa-dos. Especificaciones sani-tarias. Métodos de prueba. Secretaría de Gobernación. Diario Oficial de la Federación. http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?co-digo=2081721&fecha=11/07/2005DOF, (2009). Norma Oficial Mexicana NOM-251-SSA1-2009. Prácticas de higiene para el proceso de alimentos, bebidas o suplementos alimenticios. Secretaría de Gobernación. Diario Oficial de la Federación. https://www.dof.gob.mx/normasOficiales/3980/salud/salud.htmDOF, (2011). NOM-242-SSA1-2009. Pro-ductos y servicios. Productos de la pesca frescos, refrigerados, conge-lados, y procesados. Especificacio-nes sanitarias y métodos de prueba. Secretaría de Gobernación. Diario Oficial de la Federación. http://dof.gob.mx/nota_detalle.php?codi-go=5177531&fecha=10/02/2011DOUE, (2015). REGLAMENTO (UE) 2015/2283 DEL PARLAMENTO EUROPEO Y DEL CONSEJO. relati-vo a los nuevos alimentos, por el que se modifica el Reglamento (UE) no 1169/2011 del Parlamento Europeo y del Consejo y se derogan el Regla-mento (CE) no 258/97 del Parlamento Europeo y del Consejo y el Reglamen-to (CE) no 1852/2001 de la Comisión. Diario Oficial de la Unión Europea.DOUE, (2017a). REGLAMENTO DE EJE-CUCIÓN (UE) 2017/2468 DE LA COMISIÓN por el que se establecen requisitos administrativos y científicos acerca de los alimentos tradiciona-les de terceros países de conformidad con el Reglamento (UE) 2015/2283 del Parlamento Europeo y del Con-sejo relativo a los nuevos alimentos. Diario Oficial de la Unión Europea.

Similar Articles

You may also start an advanced similarity search for this article.